Το Alpha FERTIL είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής με επιστημονικά τεκμηριωμένα συστατικά για την ενίσχυση της γονιμότητας

 1. Η καρνιτίνη έχει πολύ υψηλή συγκέντρωση στην επιδιδυμίδα και συνδέεται με την αύξηση της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων σε πολλαπλές μελέτες. Επηρεάζει επίσης τον αριθμό και την μορφολογία των σπερματοζωαρίων. Στην επιδιδυμίδα παίζει σημαντικό ρόλο στην ωρίμανση των σπερματοζωαρίων και τα προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες.
 2. Η αργινίνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ που βελτιώνει συνολικά την ποιότητα, την κινητικότητα και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.
 3. Ο ψευδάργυρος είναι ένα βασικό αντιοξειδωτικό για την ανδρική υπογονιμότητα. Συμβάλει στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες , στις κυτταρικές διαιρέσεις, στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων της τεστοστερόνης στο αίμα, στην ανάπτυξη των όρχεων και την σπερματογένεση. Το σπερματικό υγρό περιέχει έως και 5mg ψευδαργύρου δείχνοντας την τεράστια σημασία του στην ανδρική γονιμότητα
 4. Το σελήνιο συμβάλει ουσιαστικά σ την προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες. Βοηθά την φυσιολογική σπερματογένεση και προστατεύει από τις βλάβες τα χρωμοσώματα.
 5. Η βιταμίνη C έχει από μόνη της ισχυρή αντιοξειδωτική δράση αλλά βοηθάει και στη διατήρηση της βιταμίνης Ε σε μη οξειδωμένη μορφή, αποτρέποντας τις συγκολλήσεις των σπερματοζωαρίων.
 6. Η βιταμίνη Ε είναι πολύ σημαντική για την προστασία των κυτταρικών μεμβρανών και υποστηρίζει την φυσιολογική δομή και λειτουργία των σπερματοζωαρίων.
 7. Η βιταμίνη D3 παίζει σημαντικό ρόλο στον μηχανισμό παραγωγής και λειτουργίας του σπέρματος. Η έλλειψή της μειώνει σημαντικά τον αριθμό και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Βοηθά στην αύξηση των συνολικών επιπέδων τεστοστερόνης . Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D επιδρούν αρνητικά στην επιτυχή γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο.
 8. Η βιταμίνη Β12 συμβάλει στην καλή λειτουργία των αναπαραγωγικών οργάνων. Είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του DNA και τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό. Η έλλειψή της μειώνει τον αριθμό και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.
 9. Η γλουταθειόνη έχει σημαντικές αντιοξειδωτικές ικανότητες. Προστατεύει και βοηθά στην εξουδετέρωση των βλαβών που προκαλούνται από κάπνισμα, ακτινοβολία και τοξίνων.
 10. Το φυλλικό οξύ παίζει σημαντικό ρόλο στην κυτταρική διαίρεση και στην πρόληψη γενετικών ανωμαλιών. Οδηγεί σε βελτίωση του αριθμού και της μορφολογίας των σπερματοζωαρίων.
 11. Το λυκοπένιο βελτιώνει τη δομή και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.
 12. Η ουμπικινόλη είναι η βιολογικά πιο δραστική μορφή του συνενζύμου Q10. Έχει αποδειχθεί μέσω πολλών μελετών ότι προστατεύει το DNA σε κυτταρικό επίπεδο και βελτιώνει την υγεία των σπερματοζωαρίων. Η χορήγησή του βελτιώνει τις κινητικές παραμέτρους των σπερματοζωαρίων

H χρήση αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων συνδέεται με την σημαντική αύξηση των κυήσεων και τη βελτίωση των βασικότερων παραμέτρων που σχετίζονται με την καλή υγεία του βρέφους.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

 1. WHO laboratory manual for the examination and processing of human semen (WHO, 2010).
 2. Oxidative stress and male infertility – a clinical perspective. Tremellen K 2008.Human Reproduction Update 14, 243-258.
 3. Male factor infertility: evaluation and management. Brugh et al. Med Clin North Am. 2004; 88:367-85.
 4. Epidemiology and aetiology of male infertility. D S Irvine Hum Reprod 1998 33-44.
 5. Carlsen E., Giwercman A., Keiding N., Skakkebaek N. Evidence for decreasing quality of semen during past 50 years; Br Med J 1992; 305:609-61
 6. Cochrane Database Syst. Rev. 2011 Jan19; (1): CD007411. Showell MG at al.

ENGLISH VERSION:

Antioxidants for male subfertility

A male factor accounts for up to half of the infertility cases worldwide and 25% to 87% of male subfertility is considered to be due to the effect of oxidative stress. Antioxidants are though to improve sperm quality by reducing oxidative damage.

 • Updated Cochrane evidence suggests that antioxidants may increase live birth rate compared to placebo or no treatment.